Checklist: alles wat je écht nodig hebt voor je kindje er is

Verwacht jij een eerste, een tweede of misschien wel een derde kindje? Daar komt natuurlijk heel wat voorbereiding bij kijken. Maar wat heb je nu precies écht nodig voor je wondertje komt? Wij zetten het even voor je op een rij in een handige checklist!


Begin met de vluchtkoffer

Een vluchtkoffer is een handige tas waarin je alle spullen verzamelt die je vlak voor, tijdens en vlak na je bevalling nodig hebt in het ziekenhuis. Dit is wat je er best allemaal in stopt om goed voorbereid te zijn:

 • het geboortepakje;
 • een babypyjama met voetjes;
 • genoeg body’s met lange of met korte mouwen, afhankelijk van het seizoen;
 • babykousjes;
 • een of meerdere lekker warme mutsen;
 • zachte tetradoeken;
 • washandjes en handdoeken.

Eens je die spullen in de koffer hebt gestopt, ben je al goed opweg, maar denk daarnaast ook even aan jezelf. Wat kan jij in het ziekenhuis gebruiken rond je bevalling? Neem zeker een of meerdere comfy pyjama’s mee, een makkelijke maaltijd en een hoofdkussen waar je goed op slaapt.

 

Eerste thuiskomst: de basis

Wanneer je na je bevalling thuis komt, zijn er een aantal handige items die je nodig hebt om je baby een warm welkom te geven. Denk maar aan een gezellig babybedje, slaapzakken (zowel voor zomer als voor winter!) en dekentjes. Je zal daarnaast al snel een babyfoon kunnen gebruiken, zodat je altijd meteen kan horen of je baby je nodig heeft. Sla ook op tijd een mooie voorraad babykleding in.

Haal zeker de volgende items in huis:

 • body’s met en zonder overslag;
 • krabwantjes;
 • (meegroei)broeken;
 • kruippakjes;
 • T-shirts;
 • warme en luchtige babypyjama’s;
 • babykousen;
 • jasjes.

Wees er bovendien op voorbereid om je nieuwe wondertje met alle liefde te verzorgen. Een verzorgingstafel zal dus zeker van pas komen, net zoals een grote hoeveelheid luiers, natte doekjes en verzorgingsmelk. Je zal je baby ook al snel moeten wassen, waarvoor je op z’n minst een babybadje nodig hebt, babyzeep en zachte handdoeken of een badcape. Zorg ook voor een kam en een borstel om de kruin van je baby piekfijn in orde te houden!

Zonder zorgen op stap met je baby

Het zal waarschijnlijk niet lang duren voor je met je baby een keertje het huis uit trekt. Je gaat een wandeling maken, met een vriendin naar de stad of eens naar de markt. 

Daarvoor schaf je best een maxicosi en een buggy aan. Denk daarbij zeker aan een zonnescherm en een regenscherm om je baby goed te beschermen tegen alle typisch Belgische weersomstandigheden. Maar ook een draagzak is handig: hij neemt veel minder plaats in dan een buggy en je baby is altijd heel dicht bij je. 

Daarnaast heb je ook een goede verzorgingstas nodig, die al het noodzakelijke bevat om je baby op verplaatsing te verzorgen, zoals luiers, natte doekjes en flesvoeding. Vanaf dat de tandjes van je baby beginnen door te komen, kan je best ook een bijtring in de verzorgingstas steken! Die verzacht het pijnlijke tandvlees en helpt de tandjes te laten doorkomen.

TOP